Portada » Creació de vitralls » Col·laboració amb l’artista Ricart Garriga

 
 
 
 

Josep Ricart Garriga

Església Sant Cosme i Sant Damià

 

Pintura sobre vidre

Esmalts, grisalles i gravats a l’àcid

 

La relació creativa amb l’artista Josep Ricart Garriga va iniciar-se mitjançant el projecte dels vitralls de la façana principal de l’església Sant Cosme i Sant Damià del Prat de Llobregat.

El rector de la parròquia, Mn. Lluís Portabella, a banda de la seva labor eclesiàstica i de cohesió social, realitza una important tasca per vestir i dignificar l’espai de culte del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat amb obres d’artistes locals.  Els vitralls de la nau central i de la capella del Santíssim, el retaule de l’Altar Major, la porta principal i el campanar de forja, etc., són un clar exponent de la creació artística contemporània de temàtica espiritual o religiosa.

El projecte dels vitralls de la façana de l’església, de l’artista Josep Ricart Garriga, consta de catorze vitralls d’iconografia religiosa.  Amb representació de Crist, la Mare de Déu, Maria Magdalena, Sant Joan Baptista, Sant Mateu, Sant Marc, Sant Lluc, Sant Pere, Sant Pau, el Rei David, Moisès, Abraham, Sant Joan i Elies. Projecte de Josep Ricart Garriga i manufactura de grau_montserrat, vitralls.

Realització de vitralls pintats amb esmalts, grisalles i groc d’argent sobre vidre incolor i vidre plaqué blau gravat a l’àcid per a la base de cada vitrall.

Consideracions tècniques

Tenint en compte l’estil de l’obra i la tipologia del projecte, l’artista volia destacar el treball pictòric i cromàtic prescindint d’una carregada xarxa de plom.

Vista parcial del projecte original en dibuix a colors de Ricart Garriga per a l'església de Sant Cosme
Projecte de Josep Ricart Garriga sobre paper.

Els vitralls destaquen pel complex treball d’esmaltació al foc per aconseguir un resultat uniforme sobre el vidre, seguint el criteri dels colors plans del projecte.
La inclusió de plom ha estat pràcticament simbòlica, una al·lusió als vitralls tradicionals emplomats.


_col·laboració

 

 

 
Contingut Relacionat

 Mn. Lluís Portabella guanyador del premi Ciutat del Prat 2018 entre d’altres guardonats:

” Mossèn Lluís Portabella ha estat guardonat per la seva tasca integradora i la seva implicació en la vida social i cultural del barri Sant Cosme. Actualment, és rector de la parròquia de Sant Cosme i Sant Damià.” Llegir elprat.cat  

El taller grau_montserrat, vitralls ha realitzat al llarg dels anys, diverses actuacions a la parròquia de Sant Cosme i Sant Damià, com el projecte i creació del vitrall contemporani de la Capella del Santíssim i la restauració i adequació dels vitralls emplomats que l’església alemana Sant Albert Magne de Barcelona els va cedir per a la nau central.

La darrera actuació ha estat la manufactura dels vitralls de la façana principal, projectats per l’artista Ricart Garriga.

L’artista Ricart Garriga ha realitzat diversos projectes per a l’església, com el retaule de l’altar i la pila baptismal, realitzat conjuntament amb l’escultor Sergi Ricart , així com diversos quadres pintats en fred sobre vidre.

Altres treballs: Projecte de creació del rosetó de l’Església parroquial de Sant Martí, de Saldes realitzat al taller grau_montserrat, vitralls,  

 

 
 
 

J. Ricart Garriga

Rosassa de Sant Martí

 

Església parroquial Sant Martí, de Saldes

Projecte rosassa de Sant Martí

 
Durant la Festa Major de Saldes l’agost de 2017, Mn. Ramon M. Anglerill, impulsor del projecte, inaugurava el rosetó de la façana principal de l’església, dedicat a Sant Martí.
Projecte de l’artista Josep Ricart Garriga, confeccionat al taller Grau_Montserrat. Vitrall tradicional emplomat realitzat amb vidres bufats de colors, pintats amb grisalles i esmalts.

En aquesta ocasió, l’artista va desitjar pintar sobre el vidre els ornaments florals de la túnica del sant.


_col·laboració

 

 

Col·laboració    Creació 


93 575 26 96 / 606 51 60 71