Portada » Restauració de vitralls » Vitralls de la Basílica de la Mercè

 

Basílica de la Mercè

Vitralls historicistes

 

La Basílica de la Mare de Déu de la Mercè és una església d’estil barroc construïda entre 1765 i 1775. Va ser aixecada sobre la primera església de l’Ordre Mercedari, d’època medieval. És una de les esglésies més emblemàtiques de Barcelona ja que ret culte a la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat.

Restauració del vitrall Coronació Canònica de Nostra Senyora de la Mercè, obra del taller Casa Amigó, i dels dos vitralls de la capella del Descens, atribuïts molt probablement al taller Maumejean.


_restauració

Vitrall de la Coronació Canònica

 
Restauració del vitrall “Coronació Canònica de Nostra Senyora de la Mercè, octubre de 1888”.
Estudi i restauració d’aquesta magnífica obra d’art, realitzada pel taller de vitrallers Casa Amigó.

Tal i com afirmen les doctores en història de l’art del vitrall, Núria Gil i Sílvia Cañellas, en el seu article La vidriera de la Coronació Canònica de Nostra Senyora de la Mercè. (Revista Taüll. Número 50), “A la Basílica de Nostra Senyora de la Mercè, es conserva un dels vitralls historicistes més rellevants de la ciutat comtal”, el vitrall de la Coronació Canònica de Nostra Senyora de la Mercè, atribuït al prestigiós taller Amigó.

 
“La qualitat tècnica i artística d’aquesta peça s’uneix al seu bon estat de conservació mostrant una obra excepcional realitzada pel taller de vitralls més important del pre-modernisme de Barcelona, la casa Amigó”. Aquest article és un detallat estudi sobre la història i la tècnica de realització del vitrall, i de la casa Amigó.

Els objectius principals de la intervenció s’han centrat en primer lloc, en realitzar una neteja acurada del vitrall, en segon lloc en la restauració del material original fracturat o deteriorat i en tercer lloc, en aportar mesures de conservació necessàries per frenar el procés de deteriorament i desaparició d’alguns pigments exteriors del vitrall.

Així doncs, amb la incorporació d’un sistema de protecció exterior museístic, s’ha pogut efectuar una intervenció més precisa i eliminar determinats elements d’anteriors restauracions per tal de millorar l’aspecte visual i estètic de l’obra.

Imatge comparativa presentada per Gil-Cañellas: “Projecte inicial amb la firma del taller Amigó, i dues fotografies del vitrall, la primera del 1918, i la segona de 2018. En la comparativa de les imatges, s’aprecien notables canvis en el traçat de la xarxa de plom com a resultat dels processos de restauració.
Revista Taüll-Núm. 50-pg.7 –Imatge comparativa presentada per Gil-Cañellas: “Projecte inicial amb la firma del taller Amigó, i dues fotografies del vitrall, la primera del 1918, i la segona de 2018.
Fotografia de la publicació on es reprodueix la imatge del vitrall de la Coronació Canònica de Nostra Senyora de la Mercè.
Publicació “La Hormiga de Oro”, Barcelona, el 2 d’agost de 1918. (Any XXXV, núm. 31)

 

Capella del Descens

 
Vitralls de la Capella del Descens
Restauració i conservació dels dos vitralls de la Capella del Descens, molt probablement atribuïts al taller de vitralls Casa Maumejean.
En el fons documental de la Basílica de la Mercè es conserven dos dibuixos originals dels projectes pels vitralls de la capella. Un dels dibuixos, el més similar als vitralls existents, és del taller Maumejean, l’altre projecte correspon al taller Vitrall-Art.

Fotografia del projecte original sobre paper firmat pel taller Vitrall-Art, conservat a l'arxiu de la Basílica de la Mercè
Fotografia del projecte original sobre paper firmat pel taller Vitrall-Art, conservat a l’arxiu de la Basílica de la Mercè
Fotografia del projecte original sobre paper firmat per la casa Maumejean, conservat a l'arxiu de la Basílica de la Mercè
Fotografia del projecte original firmat per la casa Maumejean, conservat a l’arxiu de la Basílica de la Mercè

 
Contingut Relacionat:

Visites guiades a la Basílica de la Mercè

Un dels tresors arquitectònics i artístics de la ciutat catalogada com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Contactar-hi >

Revista Taüll. Número 50- de Catalònia Sacra

Article de les doctores Núria Gil i Sílvia Cañellas sobre l’estudi del vitrall de la Coronació. Llegir >


93 575 26 96 / 606 51 60 71