Portada » Restauració de vitralls » Vitralls de Henryk Skudlik. Església Sant Cosme i Sant Damià del Prat

 

Sant Cosme i Sant Damià

Restauració i adequació dels

vitralls de Henryk Skudlik

 

L’Església Sant Cosme i Sant Damià del Prat de Llobregat, disposa d’un excepcional conjunt de vitralls cedits per l’antiga Parròquia Catòlica Alemanya Sant Albert Magne de Barcelona, realitzats l’any 1968 segons el projecte original del pintor alemany Henryk Skudlik.

Donades les grans similituds dels finestrals de les dues esglésies, tant estructurals com en la seva disposició dins la nau central, els vitralls varen poder-se reubicar sense patir pràcticament modificacions i seguint la narració temàtica de l’obra original, que correspon a “L’església patidora i l’església triomfant”.

L’any 2009 el rector de la parròquia del Prat, Mn. Lluís Portabella, va encarregar a l’artista Henryk Skudlik un nou projecte que acompanyés l’obra anterior, per tal de tancar el finestrals laterals de la nau.

La riquesa artística i temàtica de l’obra, ha fet que els historiadors Rosa M. Armelles i Javier Clemente hagin realitzat un treball d’estudi i investigació sobre els vitralls i l’obra d’Skudlik, que ha culminat en textos divulgatius i articles.

Henryk Skudlik : vidrieras rescatadas/ Rosa M. Armelles Sebastià & Javier Clemente Hernández. Publicat per la Delegació diocesana d’ensenyament de Sant Feliu

Article publicat en el número 55 de la revista Taüll de Catalonia Sacra, Vitralls apocalíptics d’Henryk Skudlik, per Rosa M. Armelles i Javier Clemente. Capçalera del num. 55 revista Taüll

 


_restauració

 

 

Els vitralls de l’antiga Església Sant Albert Magne de Barcelona

La temàtica del projecte del pintor Henryk Skudlik per als vitralls de l’antiga església Sant Albert Magne representa “el pla del Senyor per a la salvació dels homes”. L’antiga església era d’una sola planta i disposava de tres conjunts de vitralls emplomats. En traslladar-se la seu de la Parròquia Catòlica Alemanya, els vitralls varen ser desmuntats, restaurats i reubicats en nous emplaçaments.

Els dos conjunts de la part inferior es cediren a l’església de nova construcció Santa Maria de les Arenes de Terrassa i el gran conjunt de vitralls de la part superior, a l’església Sant Cosme i Sant Damià, del Prat de Llobregat.

Vista parcial dels vitralls de l'antiga església Sant Albert Magne de Barcelona
Vitralls de l’antiga església Sant Albert Magne.
Desmuntatge i embalatge dels vitralls de Skudlik a l'antiga església Sant Albert Magne
Desmuntatge i embalatge dels vitralls.
Heinrich Skudlik signant el vitrall en el taller de grau_montserrat, vitralls. Per a l'esgléia Sant Cosme i Sant Damià del Prat.
Visita de l’artista Henryk Skudlik al taller grau_montserrat per a la signatura de vitralls.

Manufactura dels vitralls

L’únic conjunt de vitralls que estava datat i signat pel taller que el va confeccionar era el de la part superior. Gracies a la tasca d’investigació dels historiadors Rosa M. Armelles i Javier Clemente, s’ha pogut constatar que la manufactura dels vitralls va realitzar-se en tres tallers de vitralls de l’època. El primer conjunt de vitralls, va ser realitzat per Queralt i la Casa Oriach,  mentre que el conjunt superior i els vitralls del lateral de l’altar foren realitzats pel taller Bonet, l’any 1968.

Parròquia catòlica de parla alemanya Sant Albert Magnus Barcelona. 50 anys de comunitat catòlica de parla alemanya a Barcelona. “Pel que fa a la seva temàtica, totes les finestres estan subordinades a un pensament: el complicat pla de Déu amb la creació. El disseny prové d’Herm Heinrich Skudlik (Parsberg), antic professor d’art de la Unier German School. L’execució en vidre catedral antic, importat d’Alemanya, va anar a càrrec de l’empresa Queralt (A 1), l’empresa Oriach (A 2-5), tota la resta de l’empresa Bonet, establerts a Barcelona. L’esplendor brillant de les finestres contribueix de manera significativa a donar a la nostra casa de Déu un caràcter festiu i sublim a l’exterior”.

 
 
Contingut Relacionat:
 

Augsburger Allgemeine

Article publicat en referència al nou projecte de vitralls de l’artista Henryk Skudlik per a a l’església de Sant Cosme i Sant Damià del Prat de Llobregat. Neuer Platz für Kirchenfenster. Llegir >

Vista general del vitrall de la façana des del cor i l'interior de l'església
Vitrall Henryk Skudlik. Església Santa Maria de les Arenes, de Terrassa.

veieu més 

Vitrall Sant Joan. Projecte de Ricart Garriga per l'església Sant Cosme del Prat de Llobregat
Vitralls de la façana principal de l’església Sant Cosme i Sant Damià. Projecte de J. Ricart Garriga

veieu més 

 

Restauració    Creació


93 575 26 96 / 606 51 60 71