Portada » Restauració de vitralls » Adequació d’antics vitralls per a l’església Santa Maria de les Arenes

 

Santa Maria de les Arenes

Restauració i adequació dels vitralls de l’antiga església Sant Albert Magne

 
L’Església Santa Maria de les Arenes, inaugurada l’octubre de 2010, és obra dels arquitectes Santi Vea Vilajuana i Carles Resino Cano. El nou edifici disposa d’un conjunt de  vitralls cedits per la Parròquia Catòlica Alemanya Sant Albert Magne de Barcelona, realitzats l’any 1968 segons el projecte original del pintor alemany Henryk Skudlik.

Obres de restauració, adequació i muntatge de les vidrieres en el seu nou emplaçament, ubicades a la façana principal de l’església, sobre estructura de ferro, i en els laterals del presbiteri, en caixes de llum.


_restauració

 

 

Els vitralls de l’antiga Església Sant Albert Magne de Barcelona

 
La temàtica del projecte del pintor Henryk Skudlik per als vitralls de l’antiga església Sant Albert Magne representa “el pla del Senyor per a la salvació dels homes”. L’antiga església era d’una sola planta i disposava de tres conjunts de vitralls emplomats. En traslladar-se la seu de la Parròquia Catòlica Alemanya, els vitralls varen ser desmuntats, restaurats i reubicats en nous emplaçaments.

Els dos conjunts de la part inferior es cediren a l’església de nova construcció Santa Maria de les Arenes de Terrassa i el gran conjunt de vitralls de la part superior, a l’església Sant Cosme i Sant Damià, del Prat de Llobregat.
 

Vista parcial dels vitralls de l'antiga església Sant Albert Magne de Barcelona
Vitralls de l’antiga església Sant Albert Magne.
Treballs de desmuntatge i embalatge de vitralls a l'antiga església Sant Albert Magne
Desmuntatge i embalatge dels vitralls.
Heinrich Skudlik signant el vitrall en el taller de grau_montserrat, vitralls
Visita de l’artista Henryk Skudlik al taller grau_montserrat per a la signatura de vitralls.

 
 

Manufactura dels vitralls

L’únic conjunt de vitralls que estava datat i signat pel taller que el va confeccionar era el de la part superior. No obstant, gracies a la tasca d’investigació dels historiadors Rosa M. Armelles i Javier Clemente, s’ha pogut constatar que la manufactura dels vitralls va realitzar-se en tres tallers de vitralls de l’època. El primer conjunt de vitralls, va ser realitzat per Queralt i la Casa Oriach, mentre que el conjunt superior i els vitralls del lateral de l’altar foren realitzats pel taller Bonet, l’any 1968.

Parròquia catòlica de parla alemanya Sant Albert Magnus Barcelona. 50 anys de comunitat catòlica de parla alemanya a Barcelona. “Pel que fa a la seva temàtica, totes les finestres estan subordinades a un pensament: el complicat pla de Déu amb la creació. El disseny prové d’Herm Heinrich Skudlik (Parsberg), antic professor d’art de la Unier German School. L’execució en vidre catedral antic, importat d’Alemanya, va anar a càrrec de l’empresa Queralt (A 1), l’empresa Oriach (A 2-5), tota la resta de l’empresa Bonet, establerts a Barcelona. L’esplendor brillant de les finestres contribueix de manera significativa a donar a la nostra casa de Déu un caràcter festiu i sublim a l’exterior”.

Estudis recents sobre els vitralls de Henryk Skudlik

La Delegació diocesana d’ensenyament de Sant Feliu ha publicat recentment un estudi historiogràfic dels vitralls de l’església parroquial de Sant Cosme i Sant Damià, realitzat per Rosa M. Armelles i Javier Clemente.

El text, acompanyat de nombroses fotografies, constitueix un material didàctic per aprofundir en la temàtica de l’obra de l’artista, alhora que ajuda a difondre l’extens i ric patrimoni cultural de l’església.

Henryk Skudlik : vidrieras rescatadas / Rosa M. Armelles Sebastià & Javier Clemente Hernández.

 

Revista Taüll. Catalonia Sacra

Article publicat en el número 55 de la revista Taüll de Catalonia Sacra, Vitralls apocalíptics d’Henryk Skudlik, per Rosa M. Armelles i Javier Clemente.

 
Contingut Relacionat:

Vitralls de l'artista Henryk Skudlik restaurats per Grau Montserrat. Església Sant Cosme del Prat
Vitralls de l’artista Henryk Skudlik restaurats per Grau Montserrat. Església Sant Cosme i Sant Damià del Prat de Llobregat.

veieu més >

Augsburger Allgemeine

Article publicat en referència al nou projecte de vitralls de l’artista Henryk Skudlik per a a l’església de Sant Cosme i Sant Damià del Prat de Llobregat. Neuer Platz für Kirchenfenster. Llegir >


93 575 26 96 / 606 51 60 71